Grupul de publisheri a cerut companiei Alphabet, care deţine Google, suma de 1 miliard de euro ca onorariu din drepturile de autor pentru conţinuturile lor publicate de compania americană pe internet, notează Mediafax.
În aprilie, Uniunea Europeană a înăsprit regulile privind drepturile de autor, printre altele, forţând Google să plătească publisherii pentru conţinuturile acestora şi Facebook să filtreze conţinuturile protejate de copyright.
Cele 28 de state membre UE trebuie să implementeze noile reglementări în următorii doi ani.
VG Media, un consorţiu de 200 de publisheri, a acţionat Google în instanţă în Germania, pentru utilizarea unor fragmente de text, imagini şi înregistrări video produse de membrii săi, fără să plătească o taxă pe drepturile de autor.
Cazul a fost bazat pe o lege a dreptului de autor auxiliară din Germania aflată în vigoare din august 2013.
Instanţa germană a cerut avizul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că executivul european (Comisia Europeană) nu a fost notificat privind reglementările tehnice aplicabile în Germania.
Reprezentanţii Google au spus într-un comunicat că „se bucură de faptul că acest caz a fost clarificat”.
Anterior, reprezentanţii companiei americane au spus că majoritatea publisherilor germani au permis distribuirea conţinuturilor fără a solicita vreo taxă şi că au beneficiat în schimb de trafic gratuit redirecţionat către site-urile lor.
VG Media a cerut Guvernului german să implementeze imediat noua lege privind copyright-ul.
Ministrul german al Justiţiei a declarat că va examina hotărârea CJUE şi va prezenta un proiect legislativ privind implementarea legii drepturilor de autor.